YouVersion Logo
Search Icon

2 Cronici 8

8
Terminarea construcțiilor#8,0 Ca mărturie concretă a binecuvântării divine asupra lui Solomòn, hagiograful trasează un cadru sintetic al activității lui edilitare, religioase și comerciale. Nu numai că a reconstruit cetățile regelui din Tir (v. 1-2), dar a edificat altele (v. 3-6), a organizat mâna de lucru în țară (v. 7-10), a transferat-o pe regină în palatul ei (v. 11), a reglementat desfășurarea cultului după dispozițiile tatălui său (v. 12-16), a promovat traficul maritim cu țara din Ofír (v. 17-18). Textul paralel este cel din 1Rg 9,10-28, dar autorul Cronicilor îl modifică după metoda proprie. Solomòn apare ca un mare constructor, un rege al cărui teritoriu se extinde până departe, un organizator înțelept al muncii, un om al lui Dumnezeu respectuos față de lucrurile sacre și fidel față de prescrierile tatălui său, Davíd, un om de afaceri care nu se teme de expedițiile îndepărtate și care se îmbogățește în mod considerabil, semn al binecuvântării divine. Nu există nicio umbră pe figura acestui rege care își termină domnia în glorie și bogăție.
1După douăzeci de ani, cât timp Solomón a zidit templul Domnului și palatul său, 2el a refăcut cetățile pe care i le-a dat Hirám și i-a pus să locuiască în ele#8,2 Lit.: „acolo”. pe fiii lui Israél#8,2 Acest verset este în contrast cu 1Rg 9,10-14, unde se relatează că Solomòn i-a dat lui Hiràm cetățile din Galilèea în schimbul materialului obținut pentru construirea templului. Nu poate fi exclusă posibilitatea ca autorul Cronicilor, voind să-l prezinte pe Solomòn ca obligat să-i cedeze ceva regelui din Tir, să fi alterat textul menționând că Hiràm i-a cedat lui Solomòn cetăți neisraelite, dar locuite de populație ebraică.. 3Solomón a mers împotriva [cetății] Hamát#8,3 Această campanie nu este amintită în 1Regi, dar are scopul de a arăta extensiunea teritoriului guvernat de Solomòn. Țobà din Hamàt este o cetate situată în valea râului Oronte, în afara Israèlului. În 2Sam 8,9; 10,8 (cf. 1Cr 18,3-4; 19,16) se vorbește despre o victorie a lui Davíd în această regiune. la Țobá și a pus stăpânire pe ea. 4A refăcut [cetatea] Tadmór #8,4 Este actuala localitate Palmíra. 1Rg 9,18 face aluzie la Tamàr din pustiu, în sudul lui Iùda. Cele două nume ar putea să se confunde cu ușurință.în pustiu și toate cetățile-depozit pe care le construise în Hamát#8,4 Pentru a obține un sens acceptabil, în general este aleasă varianta: „în regiunea Damascului”; însă acest sfârșit al v. 4 probabil, nu este decât o dublare care provine din v. 6.. 5A refăcut apoi Bet-Horónul de Sus și Bet-Horónul de Jos drept cetăți întărite cu ziduri, porți și zăvoare; 6[cetatea] Bàalát și toate cetățile-depozit pe care le avea Solomón, toate cetățile pentru care și toate cetățile pentru călăreți: tot ce a dorit Solomón să construiască în Ierusalím, în Libán și în tot ținutul stăpânirii sale.
7Tot poporul care rămăsese dintre hetéi, amoréi, ferezéi, hevéi și iebuséi – care nu sunt din Israél – 8dintre fiii lor care au rămas după ei în țară și pe care nu i-au nimicit fiii lui Israél, Solomón i-a adus la munci forțate până în ziua de azi. 9Pe fiii lui Israél, Solomón nu i-a pus să fie sclavi la muncile sale, întrucât ei erau războinici, căpetenii ale slujitorilor săi, căpetenii ale carelor și ale călăreților săi. 10Acestea sunt căpeteniile pe care le avea regele Solomón: două sute cincizeci#8,10 În 1Rg 9,23, numărul e de 550. Diferența s-ar putea explica printr-o eroare în transmiterea textului. care supravegheau poporul.
11Solomón a dus-o pe fiica lui Faraón din cetatea lui Davíd în casa pe care o construise pentru ea, căci zicea: „Să nu locuiască soția mea în casa lui Davíd, regele lui Israél, pentru că [locurile] prin care a trecut arca Domnului sunt sfinte!”#8,11 Versetul diferă în mod clar de textul paralel din 1Rg 9,24, atât în ceea ce privește redactarea, cât și conținutul. Explicația dată îi este proprie autorului Cronicilor, care presupune cunoscută căsătoria lui Solomòn cu o principesă egipteană (cf. 1Rg 3,1; 7,8). Autorul vrea să le explice contemporanilor săi inconveniența de a încheia o căsătorie cu o străină păgână. În sec. al X-lea, o astfel de căsătorie era un mare eveniment diplomatic. În sec. al IV-lea însă, constituia o ofensă față de simțământul național. Faptul ca o femeie să se afle în contact zilnic cu sanctuarul Domnului era în contrast cu legea (cf. Lev 12,1-8; 15,19-33)..
12Atunci Solomón a adus arderi de tot#8,12 Autorul Cronicilor dezvoltă textul din 1Rg 9,25, îmbogățindu-l cu detalii referitoare la cult și la personalul liturgic. Hagiograful vrea să fie sigur că totul se desfășoară după ritualul sacerdotal (cf. Lev 23; Num 28–29) și după regulamentul Davídic (cf. 1Cr 23–26). Domnului pe altarul Domnului pe care-l construise înaintea vestibulului. 13[Aducea] arderi de tot după necesitatea fiecărei zile: pentru [zilele] de sabát, pentru lunile noi și pentru sărbători, de trei ori pe an: pentru Sărbătoarea Ázimelor, pentru Sărbătoarea Săptămânilor și pentru Sărbătoarea Corturilor#8,13 Nu se vorbește de Paște, sărbătoare considerată la vremea aceea ca fiind proprie familiei.. 14A stabilit, după regula lui Davíd, tatăl său, grupele preoților la slujirea lor, pe levíți la slujirea lor, să-l laude și să-l slujească înaintea preoților, după necesitatea fiecărei zile; pe ușieri, după grupele lor, pentru fiecare ușă, căci astfel era porunca lui Davíd, omul lui Dumnezeu. 15Nu s-a abătut de la porunca regelui cu privire la preoți și levíți, cu privire la niciun lucru, nici cu privire la vistierii. 16Toată lucrarea lui Solomón a fost pregătită până în ziua întemeierii templului Domnului și până la terminarea lui: casa Domnului a fost terminată.
Gloria lui Solomón#8,17 Autorul Cronicilor urmează îndeaproape 1Rg 10,1-31, existând însă adăugiri și omisiuni. Este interesant de observat că hagiograful abandonează izvorul său principal atunci când acesta vorbește despre bătrânețea desfrânată a lui Solomòn, despre înclinația lui pentru idolatrie și despre dificultățile din interiorul și din exteriorul regatului (1Rg 11,1-40), pentru a relua numai conclUzía oficială (1Rg 11,41-42).
17Atunci, Solomón a plecat la Éțion-Ghéber#8,17 Este puțin probabil ca regele în persoană să se fi deplasat în această localitate. și la Elót, pe țărmul mării, în ținutul lui Edóm. 18Hirám i-a trimis prin slujitorii săi corăbii și slujitori care cunoșteau marea. Ei au mers cu slujitorii lui Solomón la Ofír, au luat de acolo patru sute cincizeci de talánți de aur și i-au adus la regele Solomón. #1Rg 9,10 #1Rg 9,12-18 #1Rg 9,19-24 #1Rg 9,25 #1Rg 9,26-28

Currently Selected:

2 Cronici 8: VBRC2020

Highlight

Share

Copy

None

Want to have your highlights saved across all your devices? Sign up or sign in