YouVersion Logo
Search Icon

1 Samuel 14

14
Ionatán atacă garnizoana filisténilor
1Într-o zi, Ionatán, fiul lui Saul, i-a zis slujitorului care-i purta armele: „Hai să mergem către garnizoana filisténilor care este dincolo de locul acesta!”; dar nu i-a spus tatălui său. 2Saul stătea la marginea cetății Ghibéea, sub rodiul din Migrón#14,2 Numele locului, Migròn, situează episodul în regiunea de la Micmàș și de la Ghèba (cf. Ex 10,28-29), în acord cu 1Sam 13,16 și 14,5. Ghibeea era locul de origine a lui Saul (1Sam 11,4; 15,35; cf. 10,26) și reședința lui obișnuită ( 1Sam 22,6; 23,19; 26,1). Scena descrisă în 1Sam 14,2 seamănă cu cea din 1Sam 22,6. De aceea, tradiția a înlocuit numele de Ghèba din această relatare ( 1Sam 14,2) cu Ghibèea., iar poporul care era cu el era cam la șase sute de oameni. 3Ahía#14,3 Este nepotul marelui preot Èli, numit și Ahimèlec în 1Sam 21,2; 22,9., fiul lui Ahitúb, fratele lui Icabód, fiul lui Pinhás, fiul lui Éli, preotul Domnului la Șílo, purta efodul. Poporul nu știa că Ionatán plecase.
4Între trecătorile prin care căuta Ionatán să ajungă la garnizoana filisténilor era un pisc#14,4 Lit.: „dinte”. de stâncă de o parte și un pisc de stâncă de cealaltă parte; unul se numea Bóțeț și celălalt Sené. 5Un pisc se înalță spre nord, față în față cu Micmáș, iar celălalt spre sud, față în față cu Ghéba. 6Ionatán, fiul lui Saul, i-a zis slujitorului care-i purta armele: „Hai să mergem la garnizoana acestor netăiați împrejur!#14,6 Expresie de dispreț pentru a-i indica pe filisteni (1Sam 17,26; 31,4; Jud 14,3; 15,18). Proveneau din Europa, unde nu era cunoscută circumcizia. Poate că Domnul va lucra pentru noi, căci nimic nu-l împiedică pe Domnul să elibereze prin puțini sau prin mulți”#14,6 Expresia subliniază preferința lui Dumnezeu pentru cei slabi, în imposibilitatea de a învinge numai cu forțele umane. Este tipic cazul lui Ghedeòn (Jud 7,2-8). Domnul este Dumnezeul victoriei, războaiele lui Israèl sunt războaiele lui Dumnezeu (1Sam 15,28; 18,17). Aici este conceptul teologic al războiului sfânt condus de însuși Dumnezeu (Ios 10,14; Jud 20,35), punându-l pe dușman în mâinile poporului său (1Sam 23,4; 24,5; Ios 6,2; Jud 3,28).. 7Cel care-i purta armele i-a răspuns: „Fă tot ce ai în inimă, mergi unde vrei; iată, sunt cu tine orice-ai face!”#14,7 Lit.: „după inima ta”.. 8A zis Ionatán: „Hai să mergem la oamenii [aceștia] și să ne arătăm lor! 9Dacă ne vor zice: «Stați până vom veni noi la voi!», vom rămâne pe loc și nu vom urca la ei. 10Dar dacă vor zice: «Urcați la noi!», vom urca pentru că Domnul îi dă în mâinile noastre. Acesta ne va fi semnul”#14,10 Este vorba de un eveniment care pune în lumină voința lui Dumnezeu. El este anunțat de Dumnezeu (Ex 3,12) sau de un om al lui Dumnezeu (1Sam 2,34; 10,7-9; 2Rg 19,29) sau, în sfârșit, este propus direct de cel interesat pentru a solicita răspunsul lui Dumnezeu (cf. Gen 24,13-23; Jud 6,17-18; 2Rg 20,8-10)..
11S-au arătat amândoi garnizoanei filisténilor, care au zis: „Iată, evreii ies din găurile în care s-au ascuns!”. 12Oamenii din garnizoană le-au zis lui Ionatán și celui ce-i purta armele: „Urcați la noi ca să vă spunem ceva!”. Ionatán i-a zis celui ce-i purta armele: „Vino după mine, căci Domnul îi dă în mâinile lui Israél!”. 13Ionatán s-a cățărat cu mâinile și cu picioarele și cel ce-i purta armele era în urma lui. [Filistenii] cădeau înaintea lui Ionatán, iar cel ce-i purta armele îi ucidea în urma lui. 14În [acest] prim măcel, Ionatán și cel care-i purta armele au ucis cam douăzeci de oameni pe o suprafață de aproape o jumătate de pogon de pământ#14,14 Este suprafața ce poate fi arată de o pereche de boi într-o zi de muncă: aprox. 2000 m2. – norma de arat pentru o pereche [de boi].
15S-a creat spaimă în tabără, în câmpie și în tot poporul; garnizoana și tâlharii s-au înspăimântat și ei. Pământul s-a cutremurat, căci a fost spaimă de la Domnul#14,15 Lit.: „spaima Domnului”, indicând fie originea acesteia („de la Domnul”), fie amploarea ei („spaimă foarte mare”)..
Bătălie generală
16Străjerii lui Saul care erau la Ghibéea din Beniamín au văzut că mulțimea se împrăștia și mergea în toate părțile. 17Saul a zis poporului care era cu el: „Numărați, vă rog, și vedeți cine a plecat dintre noi!”. Au numărat și iată că lipseau Ionatán și cel care-i purta armele.
18Saul i-a zis lui Ahía: „Adu arca lui Dumnezeu!”#14,18 Versiunea greacă are: „Saul i-a spus lui Ahía: «Adu-mi efodul!», căci el purta în ziua aceea efodul înaintea lui Israèl”.. Căci pe vremea aceea arca lui Dumnezeu era în mijlocul fiilor lui Israél. 19Pe când vorbea Saul cu preotul, zgomotul în tabăra filisténilor se făcea tot mai mare. Saul i-a zis preotului: „Trage-ți mâna!”. 20Saul și tot poporul care era cu el s-au adunat și au mers la locul luptei. Iată, sabia fiecăruia era îndreptată împotriva vecinului său: învălmășeală foarte mare! 21Evreii care de mai dinainte erau la filisténi și care merseseră cu ei în tabără de jur împrejur s-au unit și ei cu Israélul care era cu Saul și cu Ionatán. 22Toți bărbații lui Israél care se ascunseseră în muntele lui Efraím au auzit că filisténii fug și i-au urmărit și ei în luptă. 23Domnul l-a eliberat pe Israél în ziua aceea, iar lupta a trecut dincolo de Bet-Áven#14,23 LXX are: „Și bătălia s-a întins dincolo de Baithon și tot poporul era cu Saul, cam zece mii de oameni. Războiul se răspândise în toate cetățile de pe muntele lui Efraím”..
Votul lui Saul, încălcat de Ionatán
24În ziua aceea, oamenii din Israél erau frânți#14,24 LXX adaugă: „Saul a comis o mare eroare în ziua aceea!”., pentru că Saul făcuse poporul să jure: „Blestemat să fie acela care va mânca pâine până deseară! Eu mă voi răzbuna pe dușmanii mei”. Și nimeni din popor nu a gustat mâncare.
25Toată lumea a ajuns într-o pădure unde era miere pe pământ#14,25 Lit.: „pe suprafața câmpiei”.. 26Poporul a intrat în pădure și mierea se prelingea [din fagure]. Dar nimeni nu a luat#14,26 Lit.: „nu era nimeni care să o ducă cu mâna la gură”., căci poporul se temea din cauza jurământului. 27Ionatán nu auzise când tatăl său pusese poporul să jure; și-a întins vârful toiagului pe care îl avea în mână, l-a înmuiat în fagurele de miere, și-a dus mâna la gură și i s-au luminat ochii. 28Dar cineva din popor i-a zis: „Tatăl tău a pus poporul să jure, zicând: «Blestemat să fie acela care va mânca astăzi!»”. Însă poporul era sleit de puteri. 29Ionatán a zis: „Tatăl meu a răvășit țara. Vedeți cum mi s-au luminat ochii când am gustat numai puțin din mierea aceasta! 30Dar dacă poporul ar fi mâncat astăzi din prada pe care a găsit-o la dușmanul lui, acum măcelul asupra filisténilor ar fi fost mai mare!”.
Greșeala poporului
31În ziua aceea i-au bătut pe filisténi de la Micmáș până la Aialón#14,31 Adică din partea orientală a munților lui Efraím până în partea lor occidentală, deci granița cu filistenii (Ios 10,10-12; Jud 1,35).. Poporul era sleit de puteri. 32Poporul s-a năpustit asupra prăzii: au luat oi, boi și viței și i-au înjunghiat pe pământ, iar poporul a mâncat deasupra sângelui#14,32 Era interzis a se mânca orice fel de carne din care nu se scursese sângele; sângele trebuia să fie vărsat lângă altarul de jertfă, căci se credea că în sânge se află viața care îi aparține numai lui Dumnezeu (Gen 9,4; Lev 17,10 șu). Orice animal sacrificat devenea un fel de jertfă (Jud 6,20; 13,19). A mânca deasupra sângelui era interzis de Lev 19,26 (cf. Ez 33,25), la fel ca și ghicitoria. Consta în a stabili o comuniune cu demonii sau cu duhurile celor morți, care locuiau în adâncuri, și a împărți cu ele sângele vărsat pe pământ. Piatra pe care Saul o rostogolește întrerupe această comuniune între oameni și puterile subterane. Această piatră are rolul de altar (cf. 1Sam 6,14) pentru a face din sacrificarea animalelor o jertfă rituală (cf. Lev 17,1 șu).. 33I-au adus la cunoștință lui Saul: „Iată, poporul păcătuiește împotriva Domnului mâncând deasupra sângelui!”. Saul a zis: „Faceți o nelegiuire; rostogoliți acum la mine o piatră mare!”. 34Saul a zis: „Împrăștiați-vă prin popor și spuneți fiecăruia să-și aducă boul sau oaia și să le înjunghie aici! Apoi mâncați și nu păcătuiți împotriva Domnului mâncând cu sânge!”. Tot poporul și-a adus noaptea boul, fiecare cu mâna sa, și i-au înjunghiat acolo. 35Saul a zidit un altar Domnului: acesta a fost primul altar pe care l-a zidit Domnului.
Ionatán este descoperit vinovat și salvat de popor
36Saul a zis: „Să coborâm după filisténi pe timpul nopții! Să-i jefuim până la lumina zilei și să nu lăsăm să rămână nimeni dintre ei!”. Ei au zis: „Fă tot ce e bun în ochii tăi!”. Preotul a zis: „Să ne apropiem aici de Dumnezeu!”. 37Saul l-a consultat pe Dumnezeu: „Să cobor după filisténi? Îi vei da în mâna lui Israél?”. Dar nu i s-a răspuns în ziua aceea. 38Saul a zis: „Apropiați-vă aici, toate căpeteniile poporului; căutați și vedeți de către cine a fost [săvârșit] păcatul acesta astăzi! 39Căci viu este Domnul, cel care-l eliberează pe Israél: chiar dacă l-ar fi săvârșit Ionatán, fiul meu, va muri”. Însă nu era nimeni în popor care să-i răspundă. 40[Saul] a zis întregului Israél: „Voi stați de o parte, iar eu și Ionatán, fiul meu, de cealaltă parte!”. Poporul i-a zis lui Saul: „Fă ceea ce e bine în ochii tăi!”.
41Saul i-a zis Domnului Dumnezeului lui Israél: „Dă un răspuns complet!”. Au fost aleși Ionatán și Saul, iar poporul a scăpat#14,41 Lit.: „a ieșit”. LXX are: „Și Saul a zis: «Doamne Dumnezeul lui Israèl, de ce nu i-ai spus robului tău astăzi? De e la mine nelegiuirea, ori la fiul meu Ionatàn, Doamne Dumnezeul lui Israèl, dă dezvăluire! Și de va spune: ‹la poporul tău Israèl!›, dă sfințenie!». Și au ieșit la sorți Ionatàn și Saul, iar poporul a scăpat”.. 42Saul a zis: „Aruncați [sorții] între mine și Ionatán, fiul meu!”. Și a fost ales Ionatán.
43Saul i-a zis lui Ionatán: „Spune-mi ce ai făcut!”. Ionatán i-a spus: „Am gustat puțină miere cu vârful toiagului pe care-l aveam în mână: iată-mă, pot să mor!”. 44Saul a zis: „Așa să facă Domnul – ba chiar mai rău –: Ionatán, vei muri!”. 45Poporul i-a zis lui Saul: „Oare să moară Ionatán, el care a făcut această mare eliberare în Israél? Niciodată!#14,45 Este o expresie puternică de nedumerire și de revoltă în fața unei realități absurde (1Sam 2,30; 12,23; 20,2.9; 2Sam 20,20). Viu este Domnul: niciun fir de păr din capul lui nu va cădea la pământ! Căci el a lucrat cu Dumnezeu astăzi!”. Și poporul l-a răscumpărat#14,45 Așa cum este răscumpărată o victimă care îi este datorată Domnului (Ex 13,3-15; 34,20; Lev 27,27). pe Ionatán și nu a murit.
46Saul a renunțat să-i mai urmărească pe filisténi, iar filisténii s-au dus acasă#14,46 Lit.: „la locurile lor”..
Domnia lui Saul
47Saul a luat domnia peste Israél, a luptat de jur împrejur cu toți dușmanii lui: cu Moáb, cu fiii lui Amón, cu Edóm, cu regii din Țobá și cu filisténii; oriunde mergea, era învingător. 48S-a dovedit viteaz, l-a bătut pe Amaléc și l-a eliberat pe Israél din mâna celor ce-l jefuiau.
49Fiii lui Saul au fost: Ionatán, Ișví#14,49 LXX a citit: „Ișío” („Omul lui Yhwh”). În acest caz, ar putea să fie același personaj cu Ișbàal („Omul Domnului”) din 1Cr 8,33; 9,3; 2Sam 2,8 îl numește „Iș-Bòșet”, înlocuind numele Domnului cu un termen care înseamnă „rușine”, scribii recunosc în acest cuvânt pe zeul canaanean Bàal. și Malchí-Șúa. Cele două fete ale lui se numeau: cea mai mare Meráb, iar cea mai mică, Micál. 50Numele soției lui Saul era Ahinóam, fiica lui Ahimáaț. Numele căpeteniei armatei sale era Abnér, fiul lui Ner, unchiul lui Saul. 51Chiș, tatăl lui Saul, și Ner, tatăl lui Abnér, erau fiii lui Abiél.
52Au fost lupte grele împotriva filisténilor tot timpul vieții lui Saul. Când Saul vedea orice bărbat viteaz sau puternic, îl lua la sine#14,52 Este începutul organizării unei armate regulate, cu soldați de profesie, diferită de mobilizarea și de înrolarea în masă a poporului.. #14,3.24.27 #4,21 #13,6; 14,22 #7,10 #Il 2,10; Am 8,8 #Jud 7,22; Ez 38,21 #13,3 #13,6 #Ios 6,26 #14,17 #Ios 10,12 #Os 5,7; 6,7 #7,17; Jud 6,24 #28,6 #Ios 7,11-18 #Ios 7,19-21 #2Sam 4,11; 1Rg 1,52 #18,17-20 #9,1

Currently Selected:

1 Samuel 14: VBRC2020

Highlight

Share

Copy

None

Want to have your highlights saved across all your devices? Sign up or sign in