YouVersion Logo
Search Icon

Evrei 5

5
1Într-adevăr, orice mare preot este luat dintre oameni, pus pentru oameni în relațiile cu Dumnezeu#5,1 Lit.: „în cele referitoare la”., ca să ofere daruri și jertfe pentru păcate. 2El poate avea compătimire pentru cei care sunt în ignoranță și în rătăcire, întrucât și el este cuprins de slăbiciune 3și din cauza ei trebuie să ofere [jertfe] pentru păcate atât pentru popor, cât și pentru sine. 4Nimeni nu-și ia singur această cinste, ci numai cel chemat de Dumnezeu, la fel ca Aaròn.
5Tot la fel și Cristos: nu și-a atribuit de la sine gloria de a deveni mare preot, ci i-a dat-o acela care i-a spus:
„Fiul meu ești tu;
eu, astăzi, te-am născut”;
6după cum se mai spune în alt loc:
„Tu ești preot în veci,
după rânduiala#5,6 În textul ebraic al Ps 110,4, citat aici, se află, literal, expresia: „după cuvântul meu” = „după cum, după modul”. Textul grec introduce expresia: „katà ten tàxin” = „după tagma, după clasa”. Multe traduceri moderne văd o identitate de sens cu 7,15 și traduc: „asemenea, în felul lui Melchísedec”. lui Melchísedec”.
7În zilele vieții sale pământești#5,7 Lit.: „în zilele cărnii”., el a oferit, cu strigăte puternice și cu lacrimi, rugăciuni și cereri#5,7 Lit.: „cereri și strigăte”. către acela care avea puterea să-l salveze de la moarte și a fost ascultat datorită evlaviei#5,7 Sau „reverenței”. lui. 8Și, deși era Fiu, a învățat ascultarea din cele ce a pătimit, 9iar după ce a fost făcut desăvârșit#5,9 Faptul că Isus este „făcut desăvârșit” nu poate însemna că înainte Isus ar fi fost imperfect. Termenul grec are aici un dublu sens: „împlinit” și „ajuns la perfecțiune”. Datorită ascultării sale, acceptare integrală a condițiilor pe care le fixase Dumnezeu, omenitatea lui Isus a fost glorificată. Nu este deci o desăvârșire morală, ci calitatea sa de mare preot-mântuitor., a devenit cauză de mântuire veșnică pentru toți cei care ascultă de el, 10fiind numit de Dumnezeu mare preot după rânduiala lui Melchísedec.
Aprofundarea vieții de credință
11În această privință, am avea multe de spus și greu de exprimat, întrucât ați devenit nepăsători la cele auzite. 12Într-adevăr, voi, care de atâta timp trebuia să fiți învățători, aveți din nou nevoie ca cineva să vă învețe principiile de la început#5,12 Cf. nota la Col 2,8. ale cuvântului#5,12 Lit.: „cuvântărilor, oracolelor”. lui Dumnezeu și ați ajuns să aveți nevoie de lapte, și nu de mâncare solidă. 13Cine se hrănește#5,13 Lit.: „își face parte de”. cu lapte nu este deprins cu învățătura#5,13 Lit.: „cuvântul”. dreptății, pentru că este un copil. 14Dar mâncarea solidă este a celor desăvârșiți, care, prin deprindere#5,14 Lit.: „practicare”., au simțurile obișnuite să deosebească binele de rău. #5,5.10; 8,3 #4,15; 2,17-18 #7,28 #7,1-28 #Ps 22,25; Mc 27,46; In 12,27 #Ps 68,21 #2,10 #Fil 2,8 #Rom 5,19 #5,1; 8,3

Currently Selected:

Evrei 5: VBRC2020

Highlight

Share

Copy

None

Want to have your highlights saved across all your devices? Sign up or sign in